Waar Gaat de Belastingopbrengst Naartoe?

Posted by admin on november 21, 2019  /   Reacties uitgeschakeld voor Waar Gaat de Belastingopbrengst Naartoe?

Waar Gaat de Belastingopbrengst Naartoe?

Iedereen in Nederland betaald belasting. Zo betaald u belasting over de producten of diensten die u koopt, maar ook over uw inkomsten. Maar waar gaat deze belastingopbrengst precies heen? Per jaar worden de verschillende ministeries voorzien. Hieronder staan de 8 ministeries op een rij, samen met waar zij de belastingopbrengst aan uitgeven.

1. Ministerie van Volksgezondheid

Onder het ministerie van volksgezondheid valt de gezondheidszorg. Dit zijn de ziekenhuizen en dokters. Zij maken zieke mensen beter en helpen ook met voorlichting over bijvoorbeeld gezonde voeding. Dit wordt betaald uit de belastingopbrengst.

2. Ministerie van Onderwijs

Het maakt niet uit welk beroep iemand uitoefent, iedereen heeft onderwijs nodig. Dit onderwijs(basisonderwijs/voortgezetonderwijs/middelbaarberoepsonderwijs/hogerberoepsonderwijs) en het speciaal onderwijs, voor bijvoorbeeld gehandicapte kinderen, wordt betaald uit het belastinggeld.

3. Ministerie van Financiën

Het grootste deel van de belastingopbrengst voor het ministerie van Financiën, komt weer terug naar de bevolking in de vorm van toeslagen. Zo zijn er 4 verschillende toeslagen:
– Huurtoeslag: Deze toeslag is bedoeld voor de mensen die te weinig verdienen of een uitkering krijgen en veel huur moeten betalen.
– Zorgtoeslag: Deze toeslag is bedoeld voor de mensen die te weinig verdienen of een uitkering krijgen en de kosten voor hun zorgverzekering anders niet kunnen betalen.
– Kindertoeslag: Deze toeslag is bedoeld voor de mensen die de zorg hebben voor kinderen in hun gezin.
– Kinderopvangtoeslag: Deze toeslag is bedoeld voor de ouders van kinderen die naar de kinderopvang gaan.

4. Ministerie van Sociale Zaken

Wanneer het niet mogelijk is te werken, bijvoorbeeld door ziekte of schaarste van werk in de desbetreffende sector, dan is er wel alsnog geld nodig om eten te kunnen kopen of huur te kunnen betalen. Dit geld heet een uitkering. Dit wordt gefinancierd uit de belastingopbrengst voor het ministerie van sociale zaken.

5. Ministerie van Justitie en Ministerie van Defensie

De bevolking wil zich veilig voelen. Nederland heeft om deze reden regels gemaakt om ervoor te zorgen dat niemand aan je spullen zit of je op andere manieren bedreigt. Wanneer dit toch het geval is, komt de politie in actie. En als iemand iets doet wat strafbaar is, moet hij voor de rechter verschijnen. Dit wordt betaald uit de belastingopbrengst voor het ministerie van justitie en defensie.

Daarbij kunnen landen elkaar ook bedreigen, bijvoorbeeld door oorlog. Nederland heeft een leger om het land te verdedigen tegen andere landen die oorlog willen voeren, ook dit wordt betaald uit de belastingopbrengst

6. Ministerie van Infrastructuur

Het bouwen en onderhoud van wegen om bijvoorbeeld naar werk of school te gaan of treinrails. Het wordt allemaal betaald uit de belastingopbrengst van het ministerie van infrastructuur.

7. Ministerie van Landbouw

Zonder voedsel zou het er niet goed uitzien voor de inwoners. Om het land in voedsel te kunnen voorzien zijn er boeren die graan en aardappelen verbouwen. Daarnaast zijn er veeteeltbedrijven die zorgen voor voldoende melk, dit moet van goede kwaliteit zijn en wordt dan ook gecontroleerd door de overheid.

Daarnaast valt het milieu en dierenwelzijn ook onder het ministerie van landbouw. Om hierin te kunnen voorzien, wordt er gefinancierd uit de belastingopbrengsten.

Tot slot geeft het rijk ook een deel van de belastingopbrengst aan provincies en gemeenten. Hiermee kunnen zij zaken betalen waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, denk bijvoorbeeld aan fietspaden, het ophalen van vuil of het openbaar vervoer op hun grondgebied.

Comments are closed.

Alle rechten voorbehouden © Centrum voor geldzaken
Terug omhoog