Producentenvertrouwen: Langzaam herstel na dieptepunt

Posted by admin on juni 09, 2020  /   Reacties uitgeschakeld voor Producentenvertrouwen: Langzaam herstel na dieptepunt

Nederland verkeert in crisis en dat is niet alleen maar op het gebied van gezondheid. Ook de economie lijdt stevig onder het COVID-19 virus. Zelfs zoveel dat het producentenvertrouwen een historisch dieptepunt heeft bereikt in April 2020. De cijfers van Mei zijn ondertussen bekend. Hier is een kleine maar hoopvolle stijging te zien.

Op basis van cijfers van het CBS heeft Centrum voor Geldzaken een onderzoek laten uitvoeren naar het producentenvertrouwen in de afgelopen 15 jaar. In dit artikel laten we u de opvallendste dalingen en stijgingen zien in het producentenvertrouwen.

Het producentenvertrouwen is als volgt gedefinieerd:Het Producentenvertrouwen geeft aan in hoeverre de stemming onder de ondernemers in de Nederlandse industrie positief dan wel negatief is. Daarbij geeft het de richting aan waarin de industriële productie zich naar verwachting zal ontwikkelen.

Wat het meest opvalt:

  • April 2020 is de slechtste maand voor het producentenvertrouwen ooit, zelfs lager dan in de economische crisis van 2007-2009. Daarnaast was de absolute daling in deze maand het allergrootst ooit.
  • In Mei zien we ondanks alle maatregelingen en versoepelingen maar een klein herstel. Ondernemers blijven negatief.
  • Er was al een neerwaartse trend vanaf 2018, voordat het COVID-19 virus er was.
  • Maar ook in dat jaar werd het hoogste vertrouwen in de afgelopen 15 jaar gemeten.
  • De sector met het laagste vertrouwen in april 2020 is de transportmiddelenindustrie.
  • De sector met het hoogste vertrouwen in april 2020 is de textiel-, kleding – en lederindustrie.

Producentenvertrouwen januari 2005 t/m april 2020


April 2020 slechtste maand producentenvertrouwen ooit


Grote stijging in 2018, maar direct ook begin van daling

Na de economische crisis begint producentenvertrouwen in de C industrie weer te stijgen. Vanaf 2015 stijgt het vertrouwen. Tot februari 2018, want vanaf maart 2018 begint het producentenvertrouwen in de C industrie namelijk te dalen.

De C industrie omvat twee onderdelen:

  1. De mechanische, fysische of chemische verwerking van materialen, stoffen of onderdelen tot nieuwe producten. De verwerkte materialen, stoffen of onderdelen zijn grondstoffen uit de landbouw, bosbouw, visserij en mijnbouw alsook (half)fabricaten uit de industrie.
  2. Reparatie en installatie van machines, apparatuur en andere benodigdheden voor bedrijven (geen consumentengoederen).

De stijging van het producentenvertrouwen in de C industrie zal te wijten zijn aan de groei van de Nederlandse economie in 2018. Deze steeg in 2018 met 2,7%, dat is de op één na grootste groei na 2007.

De groei werd veroorzaakt door de consumptie van huishoudens en investeringen in vaste activa. De consumptie door huishoudens groeide voor het eerst in jaren bijna net zo hard als het bruto binnenlands product.

Data Set


Comments are closed.

Alle rechten voorbehouden © Centrum voor geldzaken
Terug omhoog